Seebi valmistamine valmisseebimassist on imelihtne.
Tuleb ainult mass sulatada, lisada soovitud lisandid (aroomid, värvained jms), valada vormi ning lasta tahkuda. Mitmekihiliste seepide valmistamisel tuleb valada mitmes jaos, et eelnev kiht jõuaks enne järgmise valamist tahkuda.
Keskmiselt saab 1 kilost seebimassist valmistada 10 keskmise suurusega seepi või 20-30 väiksemat seepi. Zinuz veebilehel on lai valik erinevaid silikoonist seebivorme.
Juhised etapi kaupa:
1. Lõikamine- Tükelda seebimass väiksemateks tükkideks, see lihtsustab selle käsitlemist ja aitab seebimassi kiiremini sulatada.
2. Sulatamine- sulata seebimass, milleks on mitu võimalust.
- Pliidil kuumaveevannis (nt kasutada mõnda metallist kaussi, mis on asetatud veega täidetud potile, mis keema hakkamisel soojendab kausis oleva seebi).
- Mikrolaineahjus 400-600 W juures.
- Ahjus 100 kraadi juures.
Oluline on jälgida, et seebimass ei läheks keema, muidu tekivad seebimassi sisse mullid. Kõige ohutum on seebimassi sulatada pliidil kuumaveevannis.
3. Lisandid- Kui mass on sulatatud, võib lisada juurde soovitud lisandid- aroomid, värvid jms. Vedelaid lisandeid, nagu aroome ja värve, ei ole soovituslik lisada üle 25 g 1 kg kohta, sest vedelad lisandid võivad sellisel juhul imbuda piiskadena seebi pinnale. Aroomi lisada üldjuhul 10-20 g/kg kohta. Värvainet lisada tilkhaaval kuni soovitud tulemuse saavutamiseni. Soovi korral võib lisada ka rasvasid (nt sheavõi), kuid kogus ei tohiks ületada 15 g/kg kohta. Sega vaikselt kõik lisandid seebimassi ning jälgi, et kõik lisandid oleksid hästi segunenud seebimassiga.
4. Valamine- Vala sulatatud seebimass koos lisanditega seebivormi ja lase tahkuda.
Tootja soovitab peale seebivormist seebi väljavõtmist see pakkida kilesse, kui ei ole soov seda kohe kasutusse võtta, et kaitsta seepi niiskuse aurustumise eest.
Seebivalmistamiseks kõik vajalikud tooted leiad siit:
https://zinuz.ee/tootekategooria/isetegijale/seebi-valmistamine/